Waarde van echt geld laten inzien

Van geld tellen tot prijzen raden, er zijn tal van manieren om kinderen op een leuke en interactieve manier in contact te brengen met geld.

Uw kind met geld leren omgaan, is lastig, maar wel ontzettend belangrijk. Want uit onderzoek van het Nibud blijkt dat kinderen die van huis uit met geld leren omgaan, later minder vaak in de schulden komen. Lees hieronder onze 5 tips!


 1. Tel samen en voel de rijkdom!
  Laat je kind regelmatig geld tellen en de spaarpot omkeren. Maak stapeltjes van munten en bankbiljetten en tel het geld samen. Op deze manier leert je kind direct de waarde van geld en hoeveel ze precies bezitten.

 2. Leer afrekenen op een leuke manier.
  Laat je kind een artikel afrekenen in de winkel en geef het geld zo precies gepast mogelijk. Zo zien ze hoe geld werkt en hoe je iets koopt met geld. Het is leuk en leerzaam tegelijk!

 3. Spaardoelen bereiken met een simpele rekensom.
  Reken samen met je kind de spaartijd van een spaardoel uit. Deel de prijs van het spaardoel door het zakgeldbedrag dat je kind per week krijgt. Zo leren ze hoeveel tijd en geld er nodig is om iets te kunnen kopen.

 4. Raad de prijs en leer over geld!
  Laat je kind tijdens de lunch prijzen raden van de producten die op tafel staan. Of laat ze 4 artikelen op een rijtje zetten in volgorde van prijs. Dit is leuk en een goede manier om ze meer te leren over de waarde van geld. En let op, zorg dat je zelf ook op de hoogte bent van de prijzen!

 5. Laat je kind een eigen budget maken en volgen.
  Geef ze bijvoorbeeld een vast bedrag aan zakgeld per maand en laat ze zelf beslissen hoe ze dit besteden. Dit helpt ze om prioriteiten te stellen en bewustere keuzes te maken. Laat ze ook bijhouden hoeveel geld ze nog over hebben en hoeveel ze al uitgegeven hebben, zodat ze een beter inzicht krijgen in hun uitgaven.