Sparen voor je kind
Sparen voor je kind. Bijvoorbeeld voor een rijbewijs, een opleiding of een verre reis. Wat is dan voor jou persoonlijk de beste spaarvorm? Stel jezelf 3 vragen en kom erachter.
Sparen voor je kind
De manier van sparen is afhankelijk van de persoonlijke situatie en voorkeur.
De beste manier om te beslissen welke spaarvorm het meest geschikt is voor het sparen voor je kind, is door jezelf af te vragen wat je voorkeuren en mogelijkheden zijn. Door het beantwoorden van drie vragen, kun je een goed beeld krijgen van welke spaarrekening het beste bij je past.
TIP: Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen wanneer je kind nog jong is, zo heb je meer tijd om een groot bedrag op te bouwen. Hierdoor kan je misschien met een lagere inleg een hoger bedrag sparen.
"75% van de ouders spaart voor hun kind"Uit het Nibud Kindonderzoek 2018 blijkt dat 75% van de ouders spaart voor hun kind, op wat voor manier dan ook. Ze geven aan dat ze sparen voor hun kind voor:
Studie
Eerste huis kopen
Rijbewijs
Auto
Trouwdag
Geen specifiek doel
Vraag 1: flexibel of vast sparen voor je kind?
Een van de eerste dingen om over na te denken is of je liever wilt sparen waar je gemakkelijk bij kunt of sparen waar je geld vastgezet is voor een bepaalde periode. Je kind zal het geld pas in de toekomst gebruiken, dus het is belangrijk om hierover na te denken.Vast sparen
Een optie kan zijn om een eenmalig een groot bedrag te storten, zoals als je al wat geld hebt gespaard of als je een extra inkomstenbron hebt gekregen.Of:
Een andere optie is om periodiek een vast bedrag in te leggen, zoals elke maand of om de zes maanden. Dit kun je automatiseren door middel van automatische overschrijvingen, zodat je zonder veel moeite een aardig bedrag kunt sparen. Je kunt ook kiezen voor een spaarplan, waarbij je een vast bedrag stort, maar hiermee zijn er vaak voorwaarden verbonden.
Flexibel sparen
Een andere manier om te sparen is alleen geld opzij te zetten als je daar de mogelijkheid toe hebt, bijvoorbeeld aan het eind van het jaar. Dit is flexibel omdat je niet verplicht bent om elke maand of elk jaar een bedrag opzij te zetten. Je spaart zonder voorwaarden en je hebt de vrijheid om een maand over te slaan of soms meer te storten dan andere keren.
Vraag 2: altijd bij je geld kunnen of vastzetten?
Altijd bij je spaargeld kunnen
Als je het belangrijk vindt om altijd bij je spaargeld te kunnen, bijvoorbeeld in geval van financiële nood, dan is een spaarrekening zonder verplichtingen een goede optie. Hierdoor heb je de vrijheid om geld op te nemen wanneer je dat wilt, maar houd er wel rekening mee dat de rente vaak lager is. Ook hoef je geen kosten te betalen voor het opnemen van geld.
Je spaargeld vastzetten
Als je in staat bent om het spaargeld voor je kind langere tijd vast te zetten, dan kun je overwegen om een deposito aan te gaan met een langere looptijd, zoals 5 of 10 jaar. Hierdoor kun je vaak een hoger rentepercentage verwachten. Maar als je het geld toch eerder nodig hebt, dan betaal je meestal een boete voor het opnemen van het geld voor de vooraf bepaalde tijd.
Vraag 3: op je eigen rekening of op naam van je kind?
Beslis of je een rekening op naam van je kind wilt openen of op een eigen rekening wilt sparen.
Spaarrekening op naam van je kind
Als je ervoor kiest om de spaarrekening op naam van je kind te openen, heeft hij of zij de controle over de rekening als hij of zij 18 wordt. Dit betekent dat als je geld hebt gespaard voor bijvoorbeeld een opleiding, maar je kind besluit het geld te gebruiken voor iets anders, zoals een reis, jij hier geen invloed op hebt. Het geld is van je kind en niet van jou als ouder.
Spaarrekening op je eigen naam
Staat de spaarrekening op jouw eigen naam? Dan houd je zelf de zeggenschap over het geld. Je beslist vervolgens zelf wanneer je het geld aan je kind geeft.
Goed om te weten:
Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld. Dus ook als je op naam van je kind spaart, telt het bij jou mee.
Belastingvrij schenken
Sparen voor je kind kan onder voorwaarden zonder schenkingsbelasting te betalen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.
Meer over belastingvrij schenken als ouder