Zakgeld voor je kind
Wanneer begin je ermee, hoeveel geef je dan en doe je dat contant of maak je het over? Lees onze tips.
Zakgeld voor je kind
Zakgeld is belangrijk
Een derde van de kinderen op de basisschool krijgt geen zakgeld, blijkt uit het Kinderonderzoek van Nibud . Een van de redenen die ouders daarvoor noemen is dat het kind geen eigen geld nodig heeft. Terwijl zakgeld juist een goede manier kan zijn om de waarde van geld spelenderwijs te ontdekken. En dat is belangrijk, want kinderen die jong leren omgaan met geld, komen later minder vaak in geld problemen.
Zakgeld vanaf welke leeftijd?
Vóór het 6e jaar heeft zakgeld geven bij veel kinderen nog niet zoveel zin: de meeste kinderen hebben nog niet precies door wat de verschillende munten betekenen. En ze kunnen meestal nog niet rekenen: de waarde betekent dus nog niks. Ze vinden het dan wel al leuk om muntjes in hun spaarpot te stoppen, het liefst zo veel mogelijk.
Als kinderen 6 zijn, krijgen ze op school meestal voor het eerst rekenles. Dus dat kan een goed moment zijn om thuis met rekenen met geld te beginnen.
Zakgeldcontract
In een zakgeldcontract leg je de afspraken vast die je met je kind maakt over zakgeld. Handig en duidelijk: de afspraken zijn helder en je hebt allebei een goede stok achter de deur om je eraan te houden.
Alles wat jullie afspreken over het zakgeld kun je in het zakgeldcontract opnemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- Hoeveel zakgeld geef je?
- Wanneer gaat dit bedrag omhoog en met hoeveel?
- Moet je kind er ook cadeautjes voor vriendjes van kopen?
- Moet je kind een deel van het zakgeld sparen?
- Op welk vast moment krijgt je kind zakgeld?
- Betaal je het zakgeld contant voor in de spaarpot of stort je het op een rekening?
Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld?
Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel zakgeld je geeft en wanneer je ermee begint. Er zijn geen regels voor en het hangt natuurlijk ook af van je eigen financiële situatie. Wel is er onderzoek gedaan naar hoeveel zakgeld kinderen per leeftijd per week krijgen. Het is best handig om een richtlijn te hebben. Want als je de kinderen zelf moet geloven, krijgt een ander natuurlijk altijd meer.