Tips van ouders
Uit onderzoek bleek dat er 4 fases zijn waarin kinderen zich financieel ontwikkelen. Bekijk de fases. En lees de tips die de ouders gaven.
Tips van ouders
Het ene kind is al snel handig met geld, het andere doet er wat langer over om te snappen wat de waarde van geld is. Deze 4 fases doorlopen ze allemaal.
Fase 1: De verschillende munten en papiergeld leren kennen
In de eerste fase van het leren over geld, is het belangrijk om je kind vertrouwd te maken met tastbare geld, zoals munten en briefjes. De waarde van het geld speelt in deze fase nog geen grote rol. Ouders geven de volgende tips:
- Geef je kind munten en leer hem of haar hoe ze deze kunnen herkennen, laat ze spelen met munten en leer ze hoe ze deze kunnen tellen. Daarna kun je ook met briefjes werken.
- Leren dat geld gebruikt kan worden om dingen te kopen: speel samen winkeltje, laat je kind met munten betalen en koop samen iets.
Het is belangrijk om kinderen tastbaar geld te geven en te laten zien hoe het gebruikt kan worden, want zonder cash is het moeilijk om kinderen uit te leggen wat geld is.
Fase 2: De waarde van geld bijbrengen
Ouders geven aan dat ze het liefst contant geld gebruiken om hun kinderen de waarde van geld bij te brengen. Hier zijn enkele tips van ouders:
- Leer je kind geld te sparen in een spaarpot of een portemonnee, waar geld in gaat en ook weer uit kan gaan om iets te kopen. Zo krijgen ze een beter beeld van hoe geld werkt, in tegenstelling bij een pinpas waar ze niet zichtbaar zien hoeveel geld er is en niet begrijpen dat je niet oneindig kan blijven kopen.
- Begin met wekelijks zakgeld geven, zo leren ze plannen en dat geld op is, moeten ze wachten tot de volgende week.
- Beloon soms een klusje met een klein bedrag, zo leren ze dat je moet werken voor geld.
Fase 3: Kennismaken met de bank en digitaal geld
In deze fase leren kinderen om te gaan met digitaal geld. Ze ontdekken dat digitaal geld net zo waardevol is als tastbaar geld en leren ermee rekenen en wat een bank is. Ouders geven de volgende tips:
- Open samen met je kind een digitale spaar- of betaalrekening op naam van je kind, en houd de pinpas in het begin voor jezelf.
- Ga samen de eerste keer pinnen en koop iets onder begeleiding met de pinpas of contant geld.
- Voer gesprekken met je kind over verantwoord omgaan met (digitaal) geld en het beheren van hun saldo. Dit geld is minder tastbaar en dus moeilijker te begrijpen voor kinderen, ze weten vaak niet altijd goed hoeveel ze hebben uitgegeven of nog beschikbaar hebben.
Fase 4: Zelf een betaalrekening beheren
Op een gegeven moment zullen kinderen hun eigen rekening en pinpas krijgen en meer controle krijgen over hun geld.
- Het moment waarop een kind klaar is voor een eigen online rekening kan variëren, sommige kinderen zijn er snel klaar voor andere doen er wat langer over.
- Het is belangrijk om kinderen te begeleiden omdat digitale wereld geld minder tastbaar maakt.
- Het hangt ook af hoe ouders zelf omgaan met geld en online betalingen. De eerste klas van de middelbare school of een eerste baantje kunnen goede momenten zijn om kinderen meer verantwoordelijkheid over hun eigen rekening te geven.
- Het is belangrijk om kinderen financieel weerbaar te maken door hen te leren geld te verdienen, te sparen en uit te geven. Dit helpt om te voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd in de schulden komen.
* Onderzoek uitgevoerd door Motivaction, juli 2017.