Doorgaan naar artikel

ACTIE: Voor 23:00 besteld = morgen GRATIS bezorgd.

6 Tips om je kind te leren sparen

Hoe leer je je kind verstandig met geld omgaan? De meeste kinderen beginnen met een spaarpot. Lees hier hoe je het leren sparen opbouwt én leuk maakt.

1. Leg uit waarom sparen belangrijk is

Leg op een simpele manier uit waarom sparen belangrijk en leuk is; laat zien dat je met gespaard geld iets groters of duurders kunt kopen, dan wanneer je je geld meteen weer uitgeeft.

Vertel ook dat het belangrijk is om te leren sparen, voor later. Leg uit dat het tijd kost, maar dat je er uiteindelijk iets leuks aan overhoudt.

2. Bedenk een doel om voor te sparen

Verzin samen met je kind een spaardoel. Iets wat je kind graag wil. Maak het doel niet te groot, maar ook niet te klein.

  • Maak het spaardoel niet te groot, anders duurt het te lang.
  • Bekijk elke week samen de tussenstand. Schiet het al op? Hoe ver moeten we nog?
  • Leg uit dat het prima is als er ineens een andere wens tussendoor komt. Maar dat het dan langer duurt voordat het spaardoel is bereikt.

3. Kies een leuke spaarpot

Geef je kind een leuke spaarpot cadeau, of kies er samen eentje uit. Geef de spaarpot een mooie plek, waar hij goed zichtbaar is. Als je kind zijn spaarpot regelmatig ziet, wordt hij herinnerd aan zijn spaardoel. Kies een spaarpot die je open kunt maken, zodat je tussendoor het geld kunt tellen. Er bestaan ook spaarpotten die het geld automatisch tellen waardoor het nog leuker wordt om te sparen!

De SpaarBuddy is een leuke en slimme spaarpot die kinderen op een educatieve manier leert sparen. Gebruik je pinpas met pincode om geld te storten en op te nemen.

BESTEL DE SPAARBUDDY

4. Geef zakgeld op een vast moment

Sparen draait om verantwoordelijk omgaan met het geld dat je hebt. Ook al wil je iets graag, je krijgt niet opeens meer geld. Sparen kost altijd tijd en vergt nou eenmaal geduld. Geef je kind daarom een vast bedrag zakgeld en niet zomaar meer omdat je kind iets sneller wil hebben. Of iets duurders wil kopen. Je kunt het zakgeld wel periodiek ophogen, bijvoorbeeld op elke verjaardag. Dat gaat niet ten koste van het leren sparen: je kind weet waar hij of zij voor spaart en de verhoging voelt als een echte beloning.

5. Wees consequent

Gaat het je kind niet snel genoeg? Leg dan niet zomaar wat geld bij. Natuurlijk kun je wel van tevoren afspreken dat jullie ieder een deel betalen, maar doe dat niet pas halverwege de rit. Of als het met zakgeld niet snel genoeg gaat, kun je misschien samen op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Bijvoorbeeld door klusjes voor geld te doen. Of geld te vragen van familieleden voor je verjaardag.

6. Vier het behalen van een spaardoel

Maak er iets leuks van als je kind zijn spaardoel heeft bereikt. Ga samen naar de winkel om zijn grote aanschaf te doen. Geef je kind een compliment voor zijn spaargedrag; hij mag er trots op zijn dat hij dit zelf bij elkaar heeft gespaard.