Kinderen belonen

Wat komt er allemaal bij kijken? Wat is de beste manier om je kind te belonen en met wat voor taken of klusjes?

Klusjes voor geld - tips voor je kind

Het is een goed idee om je kind klusjes laten doen voor geld, omdat dit een leuke en leerzame manier is om hen bekend te maken met geldzaken. Het helpt hen om de waarde van geld te begrijpen en om verantwoordelijkheid te nemen voor hun uitgaven. Maar hoeveel betaal je? En aan welke klusjes kun je denken?

Hoeveel geld geeft je voor welke klusjes?

Het bepalen van een geschikt bedrag voor een klusje voor een kind kan moeilijk zijn. Belangrijk is dat het de moeite waard is en bijdraagt aan hun financiële opvoeding.


Factoren zoals leeftijd, hoeveelheid zakgeld en eigen budget zijn hierbij van invloed. Overleg met je kind en maak afspraken over tijd, moeite en vergoeding.

TIPS:

 • Welk bedrag betaal je?
 • Wanneer is de klus af?
 • Wat doe je als je niet tevreden bent over de ‘werkzaamheden’?
 • Gebruik het spaarplan van SpaarBuddy Zo kan je kind precies bijhouden hoeveel hij of zij met de klusjes spaart.
 • Meer tips? Kinderen die jong leren met geld om te gaan, krijgen later minder snel geldproblemen. Lees onze tips voor ouders.


Afspraken zorgen ervoor dat je geen gemopper krijgt over half werk. Je kind weet wat hem of haar te doen staat en weet hoe en wanneer hij of zij beloond gaat worden.

Om je een beetje op weg te helpen, kun je denken aan deze klusjes en bedragen. Maar kijk vooral wat je zelf kunt missen en wat je ervoor overhebt:


Betalen voor klusjes of niet?


Het is niet altijd duidelijk wanneer je kind betaald moet krijgen voor een klus, omdat sommige klusjes onderdeel zijn van de dagelijkse opvoeding. Hierdoor is het belangrijk om afspraken te maken over welke klusjes wel of niet vergoed worden en waarom.

 

GEEN GEDOE

Hilde Krens, manager Financiële educatie bij de Volksbank: “Het mopperen over huishoudelijke taken hoort bij de opvoeding. Bijna geen enkel kind doet dit zonder te protesteren. Het grappige is: als je voor die taken gaat betalen, wordt het gezeur vaak niet eens minder. Dus tip: Betaal alleen iets voor een klus die echt valt buiten de dagelijkse klusjes. Dan is het duidelijk en krijg je er geen gedoe over." 


Heitje voor een karweitje?

Een heitje voor een karweitje: wie is er niet mee groot geworden? Wil je kind wat extra’s verdienen, dan kan hij of zij in de buurt aanbellen om te vragen of daar klusjes zijn.


Een paar ideeën:

 • Auto wassen
 • Oud papier / flessen / plastic wegbrengen
 • Statiegeldflessen wegbrengen (in ruil voor het statiegeld)
 • Batterijen wegbrengen
 • De hond uitlaten
 • Gras maaien

Leg wel van tevoren uit dat niet iedereen een klusje heeft en dat niet iedereen ervoor openstaat. Ook moet je kind niet alles doen wat er gevraagd wordt. Tip: Stel niet zomaar een open vraag, maar benoem wat je wilt doen. Dus: heeft u oud papier? Of kan ik uw gras maaien?

Gerard, vader van Jay (9) en Max (5) : “Heitje voor een karweitje mag van mij alleen bij de buren die we goed kennen. En ook maar heel soms. Ik vind het vervelend als de buren het idee krijgen dat ze iets moeten bedenken om onze kinderen mee bezig te houden. Vaak gaat het mijn zoon trouwens niet eens zo om het geld, maar ook om gewoon iets te doen te hebben. Gaat hij de oude flessen wegbrengen, krijgt hij 10 cent, is hij helemaal blij. Geld voor dit soort klusjes gaat eigenlijk altijd op aan snoep.”

 

Klusjes doen voor ouderen

Ouderen in de buurt kunnen soms wel wat hulp of gezelschap gebruiken. En misschien kan je kind er een kleinigheidje mee verdienen.

 

 

Denk bijvoorbeeld aan de afwas doen, boodschappen halen, even samen naar buiten of de vuilnis wegbrengen. Een mooi gebaar voor iemand die het kan gebruiken.

 


Spelletjes op de rommelmarkt

Een grabbelton, centje werpen, een cake bakken en verkopen, spijkerpoepen – op rommelmarkten is er altijd genoeg te bedenken voor je kind om een zakcentje te verdienen.
En eigen oude spullen verkopen op de rommelmarkt kan natuurlijk ook wat opleveren.


Jong geleerd, oud gedaan

Geld verdienen spekt niet alleen de portemonnee. Probeer van elk geldmoment een leerzaam moment te maken. Door het er met je kind over te hebben, te vragen naar de waarde, te vragen naar wat je kind met het geld van plan is om te doen.

Kinderen die jong leren goed met geld om te gaan, hebben daar hun hele leven plezier van.